Förstudien

OVANÅKER

Innan Johan kom till Ovanåker, reste konstnärerna själva runt i kommunen för att träffa engagerade bybor och samla in förslag på vad Johan borde se och göra under sin vistelse. Förslagen samlades in både muntligt och via en “förslagslåda” som stod placerad på biblioteket i Alfta och på Edsbyns bibliotek. Det gick även att lämna förslag via hemsidan. Under förstudien deltog konstnärerna i skapandet av Svabensverks sommarutställning “Konst i Byn” och de besökte även Viksjöfors Balettens Nationaldagsfirande för att samla in förslag till projektet.

HOFORS OCH TORSÅKER

Innan Saga kom till platsen, reste konstnärerna själva runt och träffade människor som var engagerade i bygden. Förslagen på vad Saga bode se eller göra, samlades in både muntligt och via en ”förslags-låda”, där en kunde lämna sina tips anonymt. Lådan stod ett tag på Entre Ungdom (under kulturveckan), för att sedan flytta till biblioteket i Hofors. Under Bessemerfesten hade konstnärerna de med sig lådan och ett eget tält som ställdes upp på torget, bredvid FFK Dunkroken. De var också på plats under Bluegrassfestivalen i Torsåker.

ÖSTERFÄRNEBO OCH GYSINGE

Innan Johan kom till byn reste konstnärerna själva runt och träffade människor engagerade i bygden för att skapa kontakter och samla in förslag på vad Johan borde se när hen kom till bygden. Förslagen samlades in både muntligt och via en “förslagslåda” som stod placerad på Biblioteket och Gysinge Brukshandel. Under midsommarfirandet på Koversta tog konstnärerna med sig lådan och fick äran att berätta om projektet under det traditionsenliga midsommar-talet. Senare under sommaren besökte de även Trädgårdsfesten på Gåvan.

Kom till byn genomfördes av Konstfrämjandet med stöd av Hofors, Kommun, Ovanåker Kommun, Sandvikens Kommun, ABF, Kulturbryggan, Region Gävleborg och Gunvor Göranssons Kulturstiftelse