Ovanåker

Ovanåker är en energifylld plats. När projektet startade upp och vi först kom dit slogs vi av engagemanget och tipsen som strömmade in till oss från alla möjliga håll. En definitiv motbild emot berättelsen om en landsbygd som sakta avfolkas och dör. Visst finns det bekymmer, som att unga kvinnor i hög grad flyttar för att utbilda sig (som kanske egentligen inte är ett problem), men återvändarna finns och engagemanget sprudlar i Ovanåker. Vi skickas runt från den ena till den andre, med tips som ideer om personer vi borde träffa, om platser vi borde uppleva. Vi slås av att varje plats där någon bor, varje liten by är ett centrum. Varje centrum har sin berättelse och är mittplatsen för sammanhanget som finns där. Det finns alltid något som är längre bort, som kanske verkligen är periferin. I Ovanåker kryllar det av centrum!

JOHAN RESER TILL OVANÅKER

Mina dagar i Ovanåker bjöd på flera angenäma möten med öppna och välkomnande människor, sköna naturupplevelser, kontemporär och historisk konst, guidad stadsvandring och museibesök, vinylskivor – och i största allmänhet en behaglig sommartillvaro.”

Kom till byn genomfördes av Konstfrämjandet med stöd av Hofors, Kommun, Ovanåker Kommun, Sandvikens Kommun, ABF, Kulturbryggan, Region Gävleborg och Gunvor Göranssons Kulturstiftelse