Färnebo1

DAG ETT

MED BUSS MOT ÖSTERFÄRNEBO

DAG ETT

JOHAN ANLÄNDER TILL ÖSTERFÄRNEBO

Johan anländer med buss 47 till Österfärnebo. Vi står redo vid busshållplatsen med en skylt, bubbel och projektets tygkassar.

DAG ETT

MIDDAG PÅ PIZZERIAN

Vi börjar resan med att gå över vägen för en pizza och en titt på programmet tillsammans med Johan. Johan själv vet inget om resplanen förrän nu.

DAG ETT

KOVERSTA GAMMELBY

Dagens första och enda punkt är ett besök i Koversta Gammelby. Gunnel visar oss runt i byn och berättar om föreningen som tar hand om byn, hur de försöker lyfta fram bygdens historia och kulturarv genom olika projekt  och hur platsen fungerar som en knutpunkt för bygden vid midsommar.
Om en uråldrig plats

Om varför Koversta finns bevarat

Gå till Föreningen för Hembygdsvård i Österfärnebos hemsida

DAG ETT

BYNS HISTORIA

Genom tiderna har de boende i Koversta fått genomlida mycket. Gunnel berättar om hur de boende från att ha ägt sin egen mark, i slutändan blev fråntagna deras äganderätt av både drottningens skräddare och brukspatron.

Om Koverstas första invånare

Om hur bönderna förlorade sina hemman

Byn som aldrig skiftades

DAG TVÅ

FÄRNEBOFJÄRDENS CAMPING

Vi övernattar i en liten stuga på Färnebofjärdens Camping.

Gå till campingens hemsida

DAG TVÅ

FÄRNEBOFJÄRDENS NATIONALPARK

Färnebofjärdens Nationalpark sträcker sig från Gysinge och vidare förbi Österfärnebo in i Dalarna. Här är nära till parken och det går att uppleva både tills fots och via vattnet. I Gysinge finns “Naturrum” där en kan lära sig mer om parkens speciella speciella natur, mitt på den biologiska norrlandsgränsen.

Karin frågar Maud om nationalparken

Gå till nationalparkens hemsida

Gå till hemsidan Cyckla och Paddla

Kom till byn genomfördes av Konstfrämjandet med stöd av Hofors, Kommun, Ovanåker Kommun, Sandvikens Kommun, ABF, Kulturbryggan, Region Gävleborg och Gunvor Göranssons Kulturstiftelse