Färnebo2

DAG TVÅ

MARIAS GETGÅRD I FORS

Vi besöker gården LarsPers i Fors där Maria driver en småskalig produktion av getost. Vi är med under mjölkningen samtidigt som Maria berättar om hur det kommer sig att det blev just getter hon bestämde sig för att ha på gården.
Om hur det började

Gå till Lars Pers i Fors hemsida

DAG TVÅ

SMÅSKALIG PRODUKTION

Maria berättar för oss hur mjölkningen går till samtidigt som getterna trampar runt. En del försöker komma loss och hitta mer mat, medan andra står nöjda och tuggar.

Om att mjölka getter

När getterna släpps loss och om deras intelligens

Ljudet från maskinerna

DAG TVÅ

OM JOHANS GET OCH FÅGLARNA

Johan berättar om hens erfarenhet av lantbruk, hur byn har förändrats och en egen get hen hade när hen var liten. När mjölkningen är klar släpper vi ut hönsen och påfåglarna.
 

Om Johans get

När fåglarna släpps ut

DAG TVÅ

GYSINGE

Vi far vidare till Gysinge där vi träffar Maud som berättar för Johan om platsen vi kommit till. Gysinge Bruk startades upp på 1600-talet och under den tiden var aktiviteten på bruket hög, både malm, ved och smeder behövdes för att tillverka järnet. Under 1800-talet var det patron som bestämde vad arbetarna fick handla i brukshandeln. Medan ett litet fristående samhälle växte fram på Mattön, precis utanför bruksområdet.

Maud från Brukshandeln berättar om Gysinge

Gå till Gysinges hemsida

DAG TVÅ

BRUKSHANDELN

Maud och Jenny driver Brukshandeln i Gysinge tillsammans. Vi träffar Maud och pratar om Brukshandelns betydelse, historia och framtid över en kopp kaffe.

När vi kommer in i brukshandeln

Maude och Brukshandeln

Om varför brukshandeln har öppet varje dag

Om framtiden och att verka i kommunens utkant

Gå till brukshandelns facebooksida

DAG TVÅ

LUNCH PÅ ORANGERIET I GYSINGE

Vi äter lunch på PROs lunch restaurang Orangeriet mitt på bruket. Eftersom Johan är vegan har vi ringt och berättat att vi ska komma, så hens mossaka står redan och väntar när vi kommer dit.

Gå till orangeriets hemsida

DAG TVÅ

GENOM ÖSTERFÄRNEBO

Kom till byn genomfördes av Konstfrämjandet med stöd av Hofors, Kommun, Ovanåker Kommun, Sandvikens Kommun, ABF, Kulturbryggan, Region Gävleborg och Gunvor Göranssons Kulturstiftelse