Hofors 2

DAG TVÅ

RÅBACKA PENSIONAT

Vi övernattar på Råbacka Pensionat som ligger längs med vägen mellan Torsåker och Hofors. Med utsikt över sjön Stor-Gösken.

Gå till pensionatets hemsida

DAG TVÅ

TORSÅKER

Torsåkersbygden är ett riktigt gammalt ställe. Här har det brutits järn i århundraden. Vi får höra många berättelser om bergsmännen och deras gruvor och om hur vackert det är i Torsåker. Många säger det, och visst stämmer det!

Lisan och Jan om det bästa med Torsåker

Annie om samverkan på bygden

Gå till Bluegrassfestivalens hemsida

DAG TVÅ

LITH LITH LUNDIN

Lith Lith Lundin är något så ovanligt som bygdens lokal möbeltillverkare. Deras ide bygger på att allt material de använder måste finnas inom 5 mils radie från vårdträdet som står på gårdsplanen. Erik, Martin och Hannes bjuder oss på många koppar kaffe och berättar om hur en ide kan leda till nya situationer, ett annat sätt att leva och händelser en aldrig kunnat förutse.

Om idén med företaget

Gå till Lith Lith Lundins hemsida

DAG TVÅ

KIMRÖK OCH TALLAR

Exakt alla delar av möblerna är framtagna lokalt. Ofta kräver det maskiner som inte finns. Jakten på ett eget pigment att måla möblerna med ledde till en bok med metoder från 1600-talet, gamla stubbar av tall och bygget av en egen maskin. Efter kaffet tittar vi på kimrökmaskinen och annat som står på ladan.

Om jakten på lokalt pigment

Om maskinen och kimröken

DAG TVÅ

BERGS KVARNCAFÉ

Annie har flyttat till Berg och tagit över verksamheten i den gamla kvarnen. Vi stannar till på caféet och äter lunch. Över kaffet pratar vi med Annie om hur det varit att flytta hit och hur framtiden för kvarnen ser ut.

Café

Samverka på bygden

Gå till kaféts hemsida

Kom till byn genomfördes av Konstfrämjandet med stöd av Hofors, Kommun, Ovanåker Kommun, Sandvikens Kommun, ABF, Kulturbryggan, Region Gävleborg och Gunvor Göranssons Kulturstiftelse