Hofors 7

DAG FEM

PROMENAD RUNT HAMMARDAMMEN I HOFORS

Ett populärt förslag vi fick var att gå runt hammardammen. Vi träffar Yvonne och Pierre för att promenera runt dammen tillsammans. Vi pratar om allt mellan himmel och jord. Ljudspåret är en sammanslagning av flera samtal som pågick samtidigt. En ljudkuliss åt promenaden.

Några samtal runt dammen

DAG FEM

LUNCH I HOFORS

DAG FEM

CYRILLUSHUSEN I HOFORS

Arkitekten Cyrillus Johansson byggde flera olika sorters brukshus i Hofors. Under resans sista dag inviger Hofors Hembygdsförening ett nytt minnesmärke för att uppmärksamma hans arbete. Vi följer med på en av föreningens guidade turer för att titta på husen och lyssna på gamla brukshistorier från Hofors.

Om bostäder och brukshotell

Om de försvunna löningarna

Läs mer om Cyrillus Johansson på Wikipedia

DAG FEM

HOFORS HEMBYGDS
-FÖRENING

Hembygdsföreningen tar hand om två före detta arbetarbostadshus i Hofors. Föreningen driver ett museum i ett av husen, där varje lägenhet är inredd efter ett årtionde. Föreningen samlar på allt som på något vis har en koppling till Hofors, och i deras museum finns mängder med prylar som berättar något om livet i Hofors, från förr fram tills idag. De har även ett rum vigt åt Sveriges första riksdagskvinna Kerstin Hesselgren.

Gå till hembygdsföreningens hemsida

DAG FEM

AVFÄRD FRÅN ROBERTSHOLM (HOFORS STATION) 

Saga tar tåg från Hofors järnvägsstation, som ligger i Robertsholm. Tack Hofors och Torsåker för en otroligt spännande resa! Stort tack till alla vi träffat som generöst delat med sig av berättelser och upplevelser!

Kom till byn genomfördes av Konstfrämjandet med stöd av Hofors, Kommun, Ovanåker Kommun, Sandvikens Kommun, ABF, Kulturbryggan, Region Gävleborg och Gunvor Göranssons Kulturstiftelse