Ovanåker 1

DAG ETT

SVABENSVERK

Prick på gränsen mellan Dalarna och Hälsingland ligger Svabensverk. Byn som hörde av sig till oss innan vi ens hunnit starta upp projektet i Ovanåker. De berättade om Svabensverks egna sommarutställning, “Konst i byn”, som varje år engagerar hela byn i skapande. Vi blev också engagerade i den, innan Johan anlände. Eftersom vi hade varit i Svabensverk innan Johan kom dit, anade vi vad som skulle kunna vänta honom, det visste ju inte han, som aldrig varit där förut. Precis som vi tänkte innebar besöket i Svabensverk både mat, sång, trevlig stämning, god uppslutning, och framför allt, en nyfikenhet på gästen som vi tagit med oss!

Gå till Svabensverks hemsida

DAG ETT

BERÄTTELSER OM SVABENSVERK

Vi samlas i bygdeföreningens gård nere vid Kolhusudden. Marianne och Maria berättar för Johan om Svabensverks historia, dess spöken och om byns traditioner, både gamla och nya.

Marianne berättar om Svabensverk

Maria berättar om Svabensverks kyrkklocka

Se filmen från helgmålsringningen i Svabensverk på Youtube

DAG ETT

SVABENSÅNGEN

I Svabensverk sjungs det. Varje gång vi varit där har vi fått höra byns visor och sånger. Dagen till ära har ett sånghäfte satts ihop och alla sjunger tillsammans!

Lyssna på svabensången

DAG ETT

KONST I BYN

Efter maten innan myggen följer vi Marga ut på Kolhusudden för att se sommarens utställning. Varje sommar engagerar utställningen hela byn i byggandet av konst på kolhusudden. Det här året har utställningen skapats med hjälp av nyanlända som bor på asylboendet i Alfta. Vi promenerar runt hela udden för att se på konsten. Biniam och Selama är på plats och visar kamelen de byggt för Johan.

Gå till Konst i Byns Hemsida

DAG ETT

BOCKAHÄSTEN B&B

I svabensverk bor vi på Bockahästens B&B.

Gå till Bockahästens hemsida

 

DAG ETT

FRÅN SVABENSVERK TILL SKRÄDDRABO 

Kom till byn genomfördes av Konstfrämjandet med stöd av Hofors, Kommun, Ovanåker Kommun, Sandvikens Kommun, ABF, Kulturbryggan, Region Gävleborg och Gunvor Göranssons Kulturstiftelse