Ovanåker 2

DAG TVÅ

FINNSKOGSMUSÉET I SKRÄDDRABO

Längs med riksväg 50 ligger Finnskogsmuseet. Museet ligger vid bygdegården och visar en samling om skogsfinsk kultur från hela skandinavien. Museet drivs av Maths Östberg som själv håller i visningarna och som kan berätta hur mycket som helst om den skogsfinska kulturen!

Gå till museets hemsida

DAG TVÅ

FINNSKOG OCH RÖK

Finnskogen har sedan 1500-talet, i omgångar befolkats av invandrade skogsfinnar. De byggde sina hus på ett annorlunda sätt och värmde upp dem med röken från elden. Maths har kartlagt skogsfinska byggnader i hela Sverige.

Om finnskogen i Ovanåker

Om värmeekonomin i rökhus

Gå till Rökbastun i Hofors

 

DAG TVÅ

SVEDJERÅG OCH MIESKUVA 

Maths berättar att den skogsfinska kulturen hade kunskapen om hur en överlever i skogen med sig från Finland och kunde bosätta sig på ställen som ansågs obeboeliga. De hade även ett annat förhållande till skogen, med andar och mieskuva - finsk slags finsk “voodoo”.

Om Svedjerågen

Om kulturen och mieskuva

DAG TVÅ

LUNCH I EDSBYN

DAG TVÅ

FRÅN EDSBYN MOT VOXNA BRUK

  

DAG TVÅ

VOXNABRUK OCH VOXNAN

Ett återkommande tips vi fick var att uppleva Voxnan, helst från vattnet! Vi blir avsläppta i slänten där “Pippi Långstump rullat ned i en tunna“ och paddlar tillbaka till campingen i Voxna Bruk. Allt som allt tog det 6 timmar och under färden fick vi uppleva både störtregn, forsande vatten och sol och sand.

Besök campingens hemsida

Kom till byn genomfördes av Konstfrämjandet med stöd av Hofors, Kommun, Ovanåker Kommun, Sandvikens Kommun, ABF, Kulturbryggan, Region Gävleborg och Gunvor Göranssons Kulturstiftelse