Ovanåker 6

DAG FYRA

OSKAR

Stop motion på när Oskar hoppar i backen.

DAG FYRA

RÖSTABO BRYGGA

Vi får in ett tips om att i Röstabo, där finns en fin badplats och brygga. Vi beger oss dit för att se Röstabo brygga med egna ögon. Väl på plats tar Johan och Fredrik tar sig ett dopp i sjön Lång-Rösten och sedan träffar vi Åke som håller på att montera segel på sin eka. Ekan är av en modell med platt botten, något många har i sjön säger han.

DAG FYRA

VÄGEN FRÅN RÖSTABO

 

DAG FYRA

OVANÅKERS VANDRARHEM

Vi tar in på Ovanåkers Vandrarhem. Vandrarhemmet drivs av Lotten, som under våren delat med sig av många tips och berättelser till oss. Vi lagar mat på vandrarhemmet innan vi gör oss redo för kvällens sista utflykt.

Gå till Vandrarhemmets hemsida

DAG FYRA

ERSKJANSAKLITTEN

Sist på programmet står en promenad upp på berget “Ersk-jansa klitten” tillsammans med Jon, som ursprungligen kommer från Älvkarhed. Berget är platsen där predikanten Erik Jansson och hans anhängare erik-jansarna sägs ha hållit hemliga möten för rörelsens frälsta under 1800-talet . Erik Jansson var en självutnämnd profet som flyttade till bygden i mitten på 1800-talet och fick en trogen skara anhängare som följde honom ända till Amerika, där ett nytt samhälle byggdes upp. Med sig fick han många av bygdens kvinnor, som hoppades på ett annorlunda liv. I hälsingegården Ols-Ers finns en utställning som berättar om händelsen.

Gå till emigrantmuseets hemsida

DAG FEM

SUSAN BERÄTTAR OM GAMLA LANDSVÄGEN

Susan tar med oss på en cykeltur längs med den gamla landsvägen. Vi cyklar från Roteberg till Ovanåkers kyrka. Efter att den nya vägen byggdes används den gamla landsvägen av både motionärer och fågelskådare.

Om gamla landsvägen

DAG FEM

VI CYKLAR LÄNGS MED GAMLA LANDSVÄGEN

 

DAG FYRA

TACK FÖR EN FANTASTISK RESA!

Precis innan regnet kommer vi tillbaka till Roteberg. Cykelturen var sista punkten i programmet och vi packar in oss i bilen för avfärd. Tack Ovanåker för en otroligt spännande resa! Stort tack till alla vi träffat som generöst delat med sig av berättelser och upplevelser!  

Kom till byn genomfördes av Konstfrämjandet med stöd av Hofors, Kommun, Ovanåker Kommun, Sandvikens Kommun, ABF, Kulturbryggan, Region Gävleborg och Gunvor Göranssons Kulturstiftelse