Ovanåker 5

DAG FYRA

BALETTEN I VIKSJÖFORS

Från flera håll har vi blivit tipsade om att besöka Viksjöforsbaletten. En förening som driver dansundervisning i Viksjöfors. Vi träffar Helena som berättar om hur baletten har utvecklats till att erbjuda både rullstolsdans och EU-projket. Energin är enorm!

Om hur det hela startade

Om att söka finansiering

Om hur det funkar på Viksjöforsbaletten

Gå till Föreningens hemsida

DAG FYRA

BALETTEN OCH SKOLAN

Granne med baletten ligger Viksjöfors kulturpedagogiska skola. Skolan och baletten samverkar på många sätt. Skolan hotades tidigare av nedläggning och genom att specialisera sig på kultur har skolan räddats och nu växer den istället.

Om potentialen i dansen som kulturskola

DAG FYRA

JOHAN TESTAR SKOLGÅRDEN

 

DAG FYRA

ALFTA

Nedströms längs med Voxnan ligger Alfta. En urgammal by som har anor minst från från vikingatiden. I Alfta ligger också flera av de hänsingegårdar som finns med på UNESCOs världsarvslista. Ylva som är uppvuxen i Alfta berättar för oss om bebyggelsen som idag är en blandning av nya och äldre hus som ligger mellan ån och järnvägen.

Ylva berättar om trähusen, voxnan och järnvägen

Gå till helsingegårdarnas hemsida

DAG FYRA

FORSPARKEN

Vi träffar Ylva vid Alftas egen Folkpark: Forsparken. Parken ligger vid voxnan och Ylva berättar om hur parken var en självklar plats under uppväxten. Både för som plats för dans, karnevalsfirande och konsertupplevelser. Parken ägdes och drevs till en början av idrottsklubben Alfta GIF.
 

Om parken och karnevalen

Om parkens byggnader och Perssons Pack

DAG FYRA

VINYLSHOPPING I ALFTA

Vi passar på att besöka Alftas vinylaffär. En butik som mot alla odds blomstrar på landsbygden. Svaret är online-försäljningen, men utbudet i butiken är även det stort!

DAG FYRA

LUNCH I ALFTA

DAG FYRA

ALFTA BIKE PARK

I Alfta finns en stor och omtyckt bikepark. I vår låda på Biblioteket får vi tips om parken och vi åker upp för att se vilken aktivitet det är i den forna skidbacken. Vi pratar med några åkare och deras föräldrar, som vittnar om att folk åker långväga för att träna i parken.

Om att åka och träna i parken

Gå till Alfta Bikparks hemsida

Kom till byn genomfördes av Konstfrämjandet med stöd av Hofors, Kommun, Ovanåker Kommun, Sandvikens Kommun, ABF, Kulturbryggan, Region Gävleborg och Gunvor Göranssons Kulturstiftelse