Färnebo3

DAG TVÅ

ÖSTERFÄRNEBO

Vi tillbringar en eftermiddag i Österfärnebo. I byn finns det mesta en behöver och massor med drivkraft. Byn var förut mittpunkten i Österfärnebo socken och identiteten här är fortfarande förknippad med den, som då var Norrlands sydligaste socken. I byn har det även funnits ett “myggkontor” då nedre Dalälven för flera år sedan invaderades  av översvämningsmyggor. Myggplågan blev så omfattande att det inte gick att vistas utomhus. Efter en kamp utkämpad av ortsborna, bedrivs nu biologisk bekämpning av stickmyggen i älven och myggnivårena är idag helt normala.

Gå till Österfärnebos hemsida

Läs mer om myggkontoret

DAG TVÅ

FOLKHÖGSKOLAN

Färnebo Folkhögskola är en central punkt i byn. Vi träffar Paul över en kopp te, och hör om hur skolan startades och hur de resande kurserna kom till.

Starten av en skola utan lärare

De första resorna

Om att minimera omkostnader

Gå till skolans hemsida

DAG TVÅ

CYKELKÖKET

Cykelköket ligger intill Gåvan. Här kan en lämna in gamla cyklar på lagning eller låna en cykel om du är i behov av en. Vi promenerar förbi och pratar lite med Shukri som jobbar med att laga cyklarna.

Gå till cykelkökets hemsida

DAG TVÅ

GÅVAN

När vi går från cykelköket träffar vi på Jenny utanför Gåvan. Vi passar på att följa med in och ta en titt på huset, samtidigt som Jenny berättar om hur huset drivs och vad en kan göra där. Byns ungdomsgård har nyligen flyttat in på övervåningen, i den stora salen finns scen och biostolar.
 

Jenny berättar om Gåvan

Gå till Gåvans hemsida

DAG TVÅ

BAPTISTKYRKANS LOPPIS

Vi besöker Baptistkyrkans loppis och träffar Anders som driver loppisen i kyrkan. Församlingen finns fortfarande, även om den inte är särskilt aktiv, och loppisen är ett sätt för dem att ändå tillgängliggöra kyrkan för byborna. Vi ger oss in i kyrkan och hittar tillslut en trumma som vi köper med oss.

Om Baptistkyrkan i Österfärnebo

Gå till loppisens facebooksida

DAG TVÅ

EN HAMSTER PÅ DISPLAY

På ett bord utanför ingången står en glad liten hamster som Johan vill spela in.
 

Lyssna på hamstern

Kom till byn genomfördes av Konstfrämjandet med stöd av Hofors, Kommun, Ovanåker Kommun, Sandvikens Kommun, ABF, Kulturbryggan, Region Gävleborg och Gunvor Göranssons Kulturstiftelse