Ovanåker 3

DAG TVÅ

JOHAN OM PADDLINGEN PÅ VOXNAN

DAG TRE

EDSBYN

Edsbyn ligger längs med Voxnan. Byn elektrifierades tidigt och när skogsbruket tog fart i skogarna runt Edsbyn växte industrierna kring Voxnan snabbt. När järnvägen kom byggdes byn ut och fick den långsmala formen byn har idag. Längs med Långgatan hittas det mesta. När vi frågar oss runt får vi många entusiastiska tips på saker vi borde se och uppleva.

Karin läser om Edsbyn från en skylt

DAG TRE

FRUKOST PÅ SOMMARS

Om det är någon plats som alla i ovanåker rekommenderar så är det Sommars. Bygdens lokala favoritbageri. Goda mackor, frukkostbuffe och massor med bakverk! Här äter vi frukost.

Besök konditoriets hemsida

DAG TRE

HANNIE SEEGERS BERÄTTAR OM SITT OVANÅKER

Första gången vi träffade Hannie var på ett nationaldagsfirande i Viksjöfors. Hon hade mycket att berätta från ett annorlunda perspektiv. Hannie flyttade till Ovanåker från London och Holland till det hon beskriver som sin plats. Platsen där hon äntligen känner att hon hör hemma.

Om att flytta till Ovanåker

DAG TRE

HEMBYGDSGÅRDEN MÅRTES

Hembygdsgården Mårtes ligger i Edsbyn. Hannie har föreslaget att vi ska träffas där. Gården är full av vackra målningar av kända målare, men på grund av att gården en gång flyttats är den inte med i världsarvet. Vi följer med på en guidad tur och får höra om gårdarnas rikedom och historia.

Besök hembygdsgårdens hemsida

DAG TRE

LUNCH I EDSBYN

 

Kom till byn genomfördes av Konstfrämjandet med stöd av Hofors, Kommun, Ovanåker Kommun, Sandvikens Kommun, ABF, Kulturbryggan, Region Gävleborg och Gunvor Göranssons Kulturstiftelse