Ovanåker 4

DAG TRE

KULTURSTIGEN

Kulturstigen är en en slags meta-promenad runt Edsbyn. Genom informativa skyltar kan en ta del av Edsbyns historia och se bilder på hur platsen sett ut förut. Torbjörn och Rolf från Hembygdsföreningen har engagerat sig i att skapa stigen och vi möter upp dem vid biblioteket för att promenera tillsammans.

Om hur kulturstigen kom till

Besök kulturstigens hemsida
Besök Edsbyns museums hemsida

DAG TRE

YXFABRIKEN

Rolf har själv vuxit upp i nära förhållande till yxfabriken och berättar om fabrikens historia och hur omvärlden påverkat fabrikens val av både produkter och läge, samt hur yxorna som tillverkades här skiljer sig från dagens.
 

Rolf berättar om att växa upp vid yxfabriken

Om första gången pannfabriken tjulade

DAG TRE

SPINNERIET

Uppfinningsrikedomen kring voxnan var stor och sätten att utnyttja kraften från vattnet var många. Genom små kraftverk, linbanor eller förlängda vattenhjul fungerade strömmens kraft som drivhjulet i den tidiga industrin. Voxnan vatten rinner annorlunda i dag.

Om spinneriet som hamnade fel

DAG TRE

BYN VID ED

Kulturstigen går genom norra Edsbyn. Förklaringen till det är enkel; det var inte för ens järnvägen byggdes som den södra delen av byn bebyggdes. Typiskt för företagen i Edsbyn är kanske att hela tiden hitta nya möjligheter i den redan existerande produktionen. Först blir det skidor och sedan pinnstolar.

Om Edsbyns namn

Om traditionen av att använda allt

DAG TRE

EDSBYNS HOTELL

Trötta efter gårdagens paddling vilar vi upp oss med lite tv-tittande på Edsbyns hotell.

Gå till hotellets hemsida

DAG TRE

LIMJOHAN OCH HANS STUGA I KYAN

Lim Johan är bygdens egen konstnär och berättelserna om honom är många. Idag är hans målningar kända, naturligtvis blev dom det efter hans död. Edsbyns museum har en egen utställning med både målningar och träsnideri av Lim Johan. Kvar finns också stugan han bodde i och Torbjörn som har hand om den idag kan berätta historier om hans liv eftersom hans släkt lät Lim-Johan bygga stugan på deras mark.

Hör om Kling-Gustav i Österfärnebo

Kom till byn genomfördes av Konstfrämjandet med stöd av Hofors, Kommun, Ovanåker Kommun, Sandvikens Kommun, ABF, Kulturbryggan, Region Gävleborg och Gunvor Göranssons Kulturstiftelse